Bu atölyeler dizisinde; fizyoloji, anatomi, biyokimya ve sinir bilimi temellerine dayanan konu anlatımlarıyla beraber toprak, hava, su, ateş elementlerinin bilgilerini, nefes ve meditasyon yöntemleri ile bir araya getirip hem teorik hem de pratik olarak uygulayacağız.
Nefes ve meditasyon pratikleri yaşam enerjimizi ihtiyacımız doğrultusunda yönlendirmeyi, kaygı ve stres seviyemizi düşürmeyi, bedensel olarak gevşeme, güçlenme ve hafiflemeyi, zihinsel olarak farkındalık, rahatlama ve odaklanmayı sağlayan kadim yöntemlerdir.
Dört farklı atölyeden oluşan bu çalışmanın her modülünde nefesin rehberliğinde bedenin bize anlattıklarını dinleyeceğiz. Yapacağımız hareketli, sabit, yönlendirmeli meditasyon pratikleri ile sinir sistemini dengelemeyi, fazla gelen duyguları hafifletmeyi, yorulmuş bedeni dinlendirmeyi, bize iyi gelen yöntemi günlük hayatta da uygulamayı deneyimleyeceğiz.
Teorik olarak :
– Nefesin doğal ritmi, gevşeme teknikleri
– Nefes alış veriş ile ilgili olarak gözlem ve yorum yeteneği
– Meditasyonun sinir sistemi üzerindeki etkisi
– Zihinsel sağlığın, duygular, duyumlar, bilinçaltı ve fiziksel sağlık ile ilişkisi
Pratik olarak :
– Kaygı ve stresle baş etme yöntemi olarak nefes ve meditasyon pratikleri
– Odaklanma, konsantrasyon ve derin gevşeme çalışmaları
– Günlük hayatta ve panik atak, depresyon, uykusuzluk, migren, fibromiyalji, astım, kilo problemi, nefes darlığı gibi rahatsızlıklarda uygulanabilecek temel nefes tekniklerini ve meditasyon yöntemleri
3. Atölye
Uygulayacağımız Nefes ve Meditasyon Teknikleri :
- Katılaşmış olandan özgürleşmek, nefes alış ve verişte yeniyi deneyimlemek
- Nefes alış veriş ile ilgili olarak gözlem ve yorum yeteneği kazanmak
Teori :
- Puraka (Nefes almak), Antara Kumbhaka (Aldığın nefesi tutmak), Receka (Nefes vermek), Bahya Kumbhaka (Verdiğin nefesi tutmak) çalışmaları yapacağız.
Bu buluşmada odağımız (kolay ve çabasızca ilerlemek konuları üzerinden) su elementi olacak.
Seçkin Çelebi