Günlük hayatta farketmeden yaptığımız bir çok fiziksel, duygusal ve zihinsel efor var. Kronik ağrılar da çoğu zaman bizlerin bu tekrarlayan fiziksel, duygusal ve zihinsel eforlarının bir sonucu olarak çıkıyor. Kişi eğer bu eforları farkedip, bırakmayı öğrenirse, kronik ağrılar da aynı paralellikte iyileşmeye başlıyor.
Örneğin; bedenin farklı bölgelerini kasıyor, tutuyoruz; farklı duygulara izin vermekte zorlanıp onları baskılıyor ya da onlardan kaçıyoruz; aynı düşünceleri – işe yaramasa dahi – tekrar tekrar düşünüyoruz.
Kronik ağrıların iyileşmesindeki bir diğer önemli unsur ise ağrı ile olan ilişkimiz. Ağrıyı ve acıyı sevmiyoruz, canımız yansın istemiyoruz. Ağrıyı hissetmek yerine, ondan kaçıyor, onu bastırıyor, onunla ilgili sabit fikirler üretiyor ya da ona farklı tepkiler veriyoruz. Bu da ağrının iyileşmesini engellediği gibi, ağrının kronikleşmesini artırıyor. Kişi ne zaman ki ağrının içinde gevşemeyi öğreniyor, o zaman ağrı dönüşüyor, iyileşiyor.
- Kronik ağrılar nasıl oluşuyor?
- Ağrı ile olan ilişkimiz nasıl?
- Ağrıya verdiğimiz – ağrıyı daha da kronikleştiren – reaksiyonlarımız nelerdir? Bunları nasıl bırakabiliriz?
- Kronik ağrılarımız nasıl iyileşir?
Tüm bu soruların yanıtlarını arayacağımız bu seminere; kronik ağrısı olan, bu ağrılara çözüm ve iyileşme yolları arayan herkesi bekleriz.
Uygulamalı pratiklerle basit ama kalıcı yöntemler öğrenerek iyileşmenin yollarını araştıracağımız bu seminer sırasında; kalem, kağıt ve rahat oturabileceğiniz bir sandalyeye ihtiyacınız olacaktır.