Çocuklar evinizin neşesi ve mutluluk getirici varlıkları olsalar da çoğu zaman ya bir oyuncak ya da bir dilim pizza için ev tam bir savaş alanına dönebilir. Tek çocuklu ailelerde böyle bir sorun olmasa da iki veya daha fazla çocuğa sahip evler için evin bir savaş alanına dönmesi an meselesidir. Çocukların kavgası sırasında ne kadar çaresiz kaldığını düşünen ebeveynlerin akıllarındaki tek soru ise kardeş kavgası nasıl önlenir? Kavgalar nasıl biter sorusunun cevabıdır. Biz de kardeş kavgasının nasıl önleyebileceğinizi sizler için araştırdık. Siz de çocuklarınızın arasındaki kavgayı nasıl önleyeceğinizi merak ediyorsanız yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Kardeş Kavgası Nasıl Önlenir? Kardeş Kavgasının Önüne Geçmenin İpuçları
Kardeşler arasında doğdukları andan itibaren bir rekabet olduğu gerçektir. Evinizde kahkahalar yükselirken bir anda kendinizi kardeş kavgasının ortasında bulma olasılığınız çok yüksektir. Genellikle, bir oyuncak, yemek, ya da başka bir nedenle kavga başlayabilir. Kardeş kavgası nasıl önlenir? sorusu kafanızda dönüp durmaya başlar. Öncelikle bilmeniz gereken kardeş kavgasını tamamen önleyemezsiniz. Ne yaparsanız yapın kardeş kavgası mutlaka yaşanır ancak kardeş kavgalarını minimuma indirebilirsiniz. Düşünün bakalım çocuklarınız arasında kaç kez hakemlik yapmak durumunda kaldınız? Muhtemelen cevabınız onlarca kezdir. Bu durum sizin için çok yorucudur. Üstelik kendinizi hayal kırıklığına uğramış, bunalmış hissedebilirsiniz ve çocukların sürekli olarak kavga etmelerinden de bıkmış durumdasınız. Kardeş kavgalarını daha yönetilebilir bir duruma gelmesi için ilk olarak kavganın nedenini anlamanız gerekir. Çocuklar oyuncak ya da yiyecek için birbiriyle kavga etmez, kardeş kavgalarının büyük çoğunluğu doğum sırası ve aile dinamikleri gibi nedenler etkili olabilir. Çocuklar aslında sizin ilginiz için yarışırlar ve bu yüzden ilginizi kazanmak için yarışan arzular ve gelişim evrelerindeki farklılık, kıskançlık ya da yanlış anlaşılmalarına yol açabilir. Kardeşler arası rekabet, benlik saygıları ve hatta birbirleri ile ilişkileri onları etkileyebilir, ancak yaş farkı ya da karakter gibi nedenlerin çoğunun değiştirilmesi mümkün değildir. Bu durumda doğal olarak kardeş rekabetinin kaçınılmaz olduğunu belirtmemizde fayda var. Kardeş kavgasını önlemede tüm umutlarınızı tüketmeyin. Kavgayı sonsuza kadar durdurmanın bir yolu olmasa da çatışmayı en aza indirmenin birçok farklı yolu da bulunuyor.
Kardeş Kavgasının Önüne Geçmenin İpuçları
Kardeşler arasında kavgayı önlemenin ve kavgaya müdahale etmenin ipuçlarını yazımızın bu bölümünde bulabilirsiniz. Kardeş rekabetinin nadir olduğu bir aile ortamını yaratmak için ipuçlarını sizin için sıraladık. Kardeş kavgasının önüne geçmenin ipuçları şu şekilde sıralanabilir:
- Sakin, sessiz ve kontrollü olun: Bir kavga başlamadan önce ya da kavga pik duruma gelmeden önce çocuklarınızın ne yaptığına dikkat edin. Siz sakin ve kontrollü kalırsanız çocuklarınızda sakin ve kontrollü kalmayı öğrenecektir.
- İşbirliği Ortamı Oluşturun: Çocuklarınızı karşılaştırmaktan, birini diğerine tercih etmekten ve en önemlisi aralarındaki rekabeti teşvik etmekten kaçının. İşbirliği ve uzlaşmaları için fırsatlar yaratarak iyi örnek olun. Örneğin çocuklar ebeveynlerinin birbiriyle nasıl etkileşim kurdukları çok önemlidir. Siz eşinizle nasıl tartışıyorsanız çocuklarınızda birbirine karşı aynı şekilde tartışmaları son derece olasıdır.
- Bireyselliklerini Takdir Edin: Çocuklarınızın her birini bir birey olarak takdir ederseniz, çocuklarınızın kavga etme olasılığını minimuma indirirsiniz. Tüm çocuklarınıza ayrı ayrı özel bir zaman geçirerek sizin için özel olduklarını gösterin. Örneğim koşmayı seven çocuğunuzla koşun, okumayı seven çocuğunuzla kitap okumayı deneyimleyin.
- Aile İçinde Eğlenceli Zamanlar Planlayın: Çocuklarınızla birlikte masa oyunları oynamak, parkta zaman geçirmek, aile yemekleri gibi aktiviteler çocukların birbirleriyle bağ kurması ve olumlu anıları birlikte paylaşmaları için mükemmel bir yoldur. Böylelikle çocukların birbiriyle kavga etme ihtimalleri azalır.
- Adil Davranın: Ebeveynler için çocuklara adil davranmak önemlidir. Ancak adil davranmak her zaman eşit davranmak anlamına gelmez. Çocuklara vereceğiniz ceza ve ödülleri çocukların bireysel gereksinimlerine göre ayarlamalısınız. Örneğin çocuklara aynı oyuncağı vermek yerine yaşlarına ve ilgi alanlarına uyumlu oyuncaklar verebilirsiniz.
Kardeş Kavgasına Müdahale Etmenin Yolları
Bütün çabalarınıza rağmen kardeş kavgası yaşandıysa kardeş kavgasına müdahale etmenin yolları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Kavga Etmek İçin İki Kişi Gerekir: Kardeş kavgasına çok nadir şahit olsanız bile yine de yaşanacağını unutmayın. Çocukları suçlamak yerine durumdaki her çocuğun rolüne odaklanmanızı öneririz.
- Dinleyin: Birçok çocuk kavga sırasında ve sonrasında son derece duygusal ve hüsrana uğramış bir vaziyettedir. Çocuklarınızı dinleyip duygularına saygı gösterin. Böylelikle saldırgan davranışlar sergileseler bile işbirliğine olumlu bir şekilde yaklaşma fırsatı doğurur.
- Şiddeti Onaylamayın: Çocuklarınızı dinleyin ancak size ya da kardeşinize vurmaya başlarda şiddetin tolere edilmeyeceğini ve kabul edilemez olduğunu söyleyin. Sorunları çözmenin tek yolunun konuşmanın ve onları dinlemenin olduğunu ve bunun için orada olacağınızı çocuklarınıza belirtin.
- Çocuklara Problem Çözme Yeteneği Kazandırın: Kardeş kavgalarını çözerken bu durumu çocuklarınızın gelecekteki sorunları çözerken nasıl davranacaklarına dair problem çözme araçlarını öğreterek çocuklarınıza problem çözme yeteneği kazandırın.
- Cezaları Kişiye Özel Uygulayın: Kardeş kavgaları cezalandırılma ile sonuçlandığında konuşmayı çocuğa özel ve onunla başbaşa iken yapmanız çok doğru olacaktır.
- Aile Toplantısı Yapın: Aileyi toplayarak herkese söylemek istediklerini söyleme fırsatı vermek için konuşun. Ayrıca bu toplantıda herkesin uyum sağlayabileceği ev kuralları oluşturmak için de bulunulmaz bir fırsat olabilir.
Hepimiz mutlu ve sağlıklı bir aileye ihtiyaç duyarız. Her ne kadar kardeş kavgasını minimuma indirmek için tüm önlemleri alsanız da nadir de olsa kardeş kavgasının ortaya çıkabileceğini unutmayın.