Ergen psikolojisini anlamak için öncelikle ergen tanımını yapmakta fayda var. Ancak bu tanımdan sonra ergen psikolojisi nedir? Sorusunun cevabına geçmek ebeveynler açısından yararlı olacağı düşüncesindeyiz. Ergenler ayrı bir sınıflandırma içinde yer alırlar çünkü onlar artık çocuk olmadıkları gibi henüz yetişkin olarak da tanımlanamazlar. Bu açıdan bakıldığında ergenlerin benzersiz ihtiyaçları mevcuttur. Ergen psikolojisi 10 ile 19 yaş aralığında bulunan ergen bireylerin kendilerine özgü ruh sağlığı ihtiyaçlarını ifade eder. Birçoğumuz yetişkinlerle nasıl iletişim kurulacağını ya da küçük çocuklarla oyun oynayarak konuşarak çocuk ve yetişkinlerle ilişki kurabiliriz. Ancak ergenler beyinlerinin çocukluk aşamasını geride bırakmasına rağmen, yetişkinliğe doğru tam olarak olgunlaşmamış bireyler olduğundan onlarla konuşurken bu ihtiyaçları dikkate almak gereklidir.
Ebeveynler Ergenlerle Nasıl Konuşmalı?
Ergen Psikolojisi Nedir? Ergenlik dönemine girmiş bir çocuğunuz varsa, ergenlerin yaşadığı değişiklikler için açıkça konuşmak ya da bu dönemde değişen ebeveyn- çocuk ilişkisindeki değişimle ilgili konuşmak ebeveynler için son derece zor olabilir. Bir terapistten profesyonel yardım almanın yanı sıra ergenle yeni bir ilişki tesis etmeniz de önemlidir. Gençlerle iletişim kurmanın en önemli bir bileşeni, onların yaşadıkları ve yaşayacakları değişiklikleri anlamalarına yardımcı olmaktır. Bir ebeveyn olarak ergenlerin vücudunda meydana gelecek değişiklikleri açıklamak onların kaygılarını azaltmada etkili olabilir. Ayrıca bu değişikliklerden başka ergenliğe eşlik eden sosyal ve yaşam stili değişiklikleri hakkında konuşma yapmak da gerekebilir. Ebeveynler ergenlerle nasıl konuşmalı? Sorusunun cevabını yazımızın bu bölümünde bulabilirsiniz.
- Dinleyin: Dinlemek çok güçlü bir araçtır ancak çoğumuz dinlemeyi tercih etmeyebiliriz. Ebeveyn olarak çözümlere yöneliriz. Oysa gençleri dinlemek ilişkinizi güçlenmesini sağlayabilir. Ayrıca ergenleri dikkatle dinlemek ilgi, onay ve desteği göstermeniz de etkilidir. Bir genç böylelikle gerektiğinde ebeveynine güvenebileceğini bilmesini sağlarken aranızda samimiyet ve güven oluşturur.
- İlgilenin: Ergenlik dönemi gençlerin bağımsız bir kimlik geliştirme çabalarını sürdürdükleri bir dönemdir. Bu dönemde gençler, alan kazanma ihtiyacı duyar ve yeni ilişkiler ve yeni deneyimler kazanmak ister. Bu değişimlere rağmen yine de çocuğunuzla yakın ilişkinizi sürdürebilirsiniz. Bunun için çocuğunuzun hayatındaki yeni tutkular hakkında soru sorabilir, onunla ilgilendiğinizi gösterin. Yeni arkadaşlarını ve arkadaşlarının ailelerini ağırlayabilir. Anlaşamadığınız konularda çocuğunuzun karakterini eleştirmek yerine seçimlerini eleştirebilirsiniz.
- Açık Olun: Ergen çocuğunuza her konuda açık olmanız, onların yaşayabilecek sorunları konusunda size güvenmelerini sağlar ve bu da ilişkinizi geliştirmeye katkı sağlar.
Ergenlerin Ruh Sağlığı Nasıl Değişir?
Yetişkinlerin karşılaştıkları psikolojik hastalıkların çoğunun temeli ergenlik döneminde ortaya çıkar. Dünyada yapılan araştırmalar beş genç yetişkinden birinde teşhis edilebilir bir bozukluk olduğunu kanıtlıyor. Ergenlik döneminde gençler gelişimsel olarak kaygı, depresyon ve diğer sıkıntılarla da mücadele edebilir. Bu tip problemlerin ne zaman ve nasıl çözüleceği konusunda şüpheleriniz varsa bir ergen psikoloğundan yardım istemeniz yapılacak en iyi harekettir. Ancak ebeveynler, ergenler için endişe duydukları bozukluğun erken uyarı işaretlerini fark ettikleri anda çocuklarına düşünceleri ve yaşadıkları hakkında soru sorarak onlara yardımcı olabilir. Ergen psikologları sayesinde de bu ve benzeri durumlar erken fark edildiğinde etkili bir biçimde yönetilebilir ya da tedavi edilebilir. Günümüz ergenleri bir diğer ifade ile Z kuşağının % 90’dan fazlası depresyon, kaygı gibi duygusal stres belirtileri yaşıyor. Bu streslerin bir çoğu, ebeveyn davranışlarından, olumsuz karşılaştırmalar, sosyal medya gibi olaylardan kaynaklanmaktadır.
Ergen Terapisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Eğer çocuğunuz ergen terapisi görüyorsa ebeveyn olarak ergen terapisi hakkında bilmeniz gereken bazı durumlar olabilir. Ergen terapisi sayesinde çocuğunuz değişiklikler konusunda daha farkında olarak bu süreci atlatabilir. İşte ergen terapisi hakkında bilmeniz gerekenler:
- Terapistle kurulan İlişki Anahtardır: Ergen psikoloğu ile olan güven ve yakınlık özellikle ergenler için önemli olduğundan gencin güvenip anlaşabileceği bir terapiste sahip olması gerekir.
- Gizlilik ve mahremiyet Esastır: Ebeveynlerin çoğu gençlerin terapi seansında ne anlattığını bilmek ister. Merakınız anlaşılabilir ancak psikoloğunuz böyle bir şeyi yapmaz.
- Ergen Psikoloğu Ergenin güvenlik endişelerini ele alır: Psikologlar terapiye başlamadan önce hangi bilgilerin ebeveynler paylaşılıp paylaşılmayacağına karar vermek için en başında ortak bir oturum yapabilir.
Unutmayın, ergenlerin hem küçük çocuklardan hem de yetişkinlerden farklı ihtiyaçları bulunur. Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun başına gelen her şeyi kontrol edemezsiniz. Ve kabul edin ki hiçbir ebeveyn mükemmel değildir. Çocuğunuzun bir ergen psikoloğunun desteğine ihtiyaç duyması iyi bir ebeveyn olmasının bir parçasıdır.