Duyumsanan His

Bir an için durmak, tüm dikkati kendine vermek ve içine bakmak kendimizle çalışırken rehberlerden sıkça duyduğumuz bir yönlendirme. Ancak tam olarak nereye ve neye bakacağımızı bilmeden baktığımızda, karşılaştıklarımızı anlamlandırmak da karmaşık hissettirebiliyor. Bu durumu siz de daha önce yaşadınız mı? 

Can Bora ile Duyumsanan His seminerinde öncelikle duygu, duyum, his gibi kavramların anlamlarına bakıp birbirinden ayrıştıracağız. Ardından zihin-beden-ruh üçlüsünde hayatımızı baskın olarak yönlendirmeye alışık olan zihin, bir adım geri atıp “Duyumsanan His” sahneye çıktığında, kendimizi ve dünyayı algılama ve yorumlama biçimimize, ve hatta ilişkilerimize nasıl yeni bir boyut kazandırabileceğini konuşacağız. 

Eğer kendinle çalışmayı seviyor ve dikkatini kendine verdiğinde ortaya çıkanları daha yakından tanımaya ve tanımlamaya ihtiyaç duyuyorsan, seni de dönüşüm yolculuğundaki önemli bir adım olacak “Duyumsanan His” ile yakından tanışmaya bekliyoruz! 
Üstelik yapacağımız küçük pratikler yardımıyla, yalnızca zihnimizle değil, bedenimizle de “Duyumsanan His”lerimize temas edeceğiz. 

Duyumsanan His Seminerinin İçeriğinde Neler Var?

İçinde yaşadığımız sistem ve çağda, hislerimizle olan bağlantımızın kopması çok kolay. Gündelik yaşantımızda ve koşturmacanın içinde, otomatik pilotlarımız çoğunlukla zihin odaklı yaşayıp, karar alma yönünde. Zihin-Beden-Ruh bütünlüğünden oluşan varlığımızı yönlendirebilecek tek ve mutlak doğru, sanki zihnimizden geçen düşünceler doğruymuş gibi hareket etme eğilimlerimiz yüksek. Halbuki varlığımıza bütüncül bir açıdan baktığımızda, uzun bir süredir görmekten kaçındığımız ya da hissettiğimiz ama tam da adını koyamadığımız önemli bir pusula gözümüze çarpıyor: Duyumsanan His (Felt-Sense).

Bu seminerde; Duygu, Duyum ve His kavramlarının anlamlarını ayrıştırdıktan sonra Duyumsanan His’sin tam ne olduğunu ve ne olmadığını konuşacağız. Duyumsanan His, şu an birçok alanda bir devrim niteliği gösterek dünyayı ve kendimizi deneyimleyip algılama ve yorumlamamıza dair bir hayli farklı ve çeşitli bakış açıları sunuyor. Dolayısıyla Duyumsanan His, zihnimizin tasavvur ettiği “tek ve mutlak” bir gerçekliğin tersine, başka bir gerçekliğin varlığınının da altını çiziyor.

Seminer boyunca Duyumsanan His’sin ne olduğunu pekiştirmek için, “temas” çatısı altında minik uygulamalar da yapacağız. Algılarımızı genişletecek olan Çevrel & Odaklı bakış, Dinamik Genişleme ve İçselleştirme Pratikleri dahilinde Duyumsanan His kavramına sadece zihnimizle değil, bedenimizle temas etmiş olacağız. 

Duyumsanan His Seminerindeki Konu Başlıkları Neler? 

Duyumsanan His’sin günümüzde dünyada birçok bilimsel ve sanatsal alanda nasıl kullanıldığına geniş bir çerçeveden baktıktan sonra, Duyumsanan His’sin gündelik yaşantımızda hayat kalitemizi ve kendimizle olan bağlantımızı sağlam ve güvenli bir şekilde nasıl artırabileceğini ise “Kişisel Alan ve Sınırlarımız” konusunda değineceğiz.

  • Duygu, His, Duyum & Duyumsamak nedir?
  • Soma, Embodiment, Embodied ve Duyumsanan His (felt-sense) Kavramları
  • Duyumsanan His, Sensorium & Sinir Sistemi Bağlantısı
  • Sosyal Bilimler, Sanat Dünyası, Hareket Teknikleri ve Terapilerde Duyumsanan His’sin önemi 
  • Gündelik Yaşantımızda Duyumsanan His’in Yeri & Önemi: irade, özbağlantı, öz mevcudiyet, varlık Kişisel Alan ve Sınır kavramlarına Duyumsanan His üzerinden yorumlama

Duyumsanan His Semineri Kimlerin Daha Çok İlgisini Çekebilir?

  • Beden pratikleriyle ilgilenenler
  • Duyum kavramıyla çalışan, Pratik eden herkes için
  • Sezi, içgörü gibi konulara daha ayağı yere basan bir bakış açısı arayanlar
  • Hissettiği ya da savunduğu bir şeyi, bir durumu sırf anlaşılmayacağından korktuğu için paylaşmakta tereddüt edenler
  • Hassas bir sinir sistemine sahip olanlar
  • Bilişsel Şiddet, Somatik Pratikler, Sosyal Bilgilerle ilgilenenler

Duyumsanan His Seminerinden Ayrılanların Cebinde Neler Kalacak?

  • Zihin ve beden ayrımına dair somut farkındalıklar ve zihin-beden bütünlüğü için kolaylaştırıcı tüyolar
  • Yoga ve meditasyon pratiklerinize daha zengin ve bütüncül bir bakış açısı
  • Duyumsanan His konusunda hem kendi deneyimine dayalı hem de akademik bilgi sahibi olmak
  • Hayat ve dünyaya dair farklı bakış açıları
  • Bedeninize ve kendinize daha çok saygı ve güven
  • Yaratıcılık ve kişisel motivasyon konusunda ilerleme
  • Bireysel Sınır / Bireysel Alan Kavramı & Gerçekleştirme Potansiyeli

Duyumsanan His
Bu etkinliğe katılmak için giriş yapmanız ya da ücretsiz bir hesap oluşturmanız gerekmektedir.

Giriş yapmak ya da
ücretsiz hesap oluşturmak için